Кошик
UA RU
ПН-ПТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 10:00-18:00
м. Київ, вул. Солом'янська 5, офіс 606
Меню
Каталог пультів
Каталог пультів

Як відновити працездатність дистанційного пульта, якщо телевізор на нього не реагує

Як відновити працездатність дистанційного пульта, якщо телевізор на нього не реагує
07-02-2023

Перегляд TV-програм все ще залишається масовою розвагою, і в сучасних реаліях цей ритуал неможливо уявити без дистанційного пульта. Цей маленький гаджет забезпечує людині комфорт. Однак будь-яка техніка може поламатися. Буває й так, що телевізор перестає реагувати на пульт управління. Проявляється це по-різному. В одних випадках спостерігається поганий сигнал, а в інших, складніших, телевізор не вмикається, що викликає неабияке занепокоєння користувача.


Загальні відомості

Серед причин, через які телевізор може не реагувати на пульт, виділимо такі:

  • перегорання батарейок маніпулятора;
  • програмні неполадки в ПДУ, внаслідок чого він виходить із ладу;
  • несправності телевізора;
  • збої в частоті та налаштуваннях;
  • сторонні перешкоди.

Розглянемо кожну з цих проблем докладніше. Також ви дізнаєтеся про маніпуляції, до яких варто вдатися, щоб спробувати змусити телевізор працювати без майстра.

«Реанімуємо» пристрій

Вихід із ладу батарейок – найпоширеніша причина, через яку телевізор перестає реагувати на дистанційний пульт. У такому разі найпростіша операція щодо їхньої заміни швидко вирішить питання. Визначається енергомісткість елементів живлення через мультиметр, якщо він у вас є. Перш ніж це зробити, задайте на приладі граничний показник вимірювання, що дорівнює 20 В.

Якщо встановлення нових робочих батарейок не принесло бажаних результатів, проблема може критися всередині самого пульта. Перевіряється це двома способами. Перший реалізується методом натискання кнопок, і робиться це під різними кутами. Показником того, що пульт не реагує, є відсутність сигналу інфрачервоного індикатора.

Для діагностики можна використовувати смартфон. Річ у тому, що його камера є надзвичайно чутливою до інфрачервоного випромінювання. Піднесіть до неї пульт та натискайте кнопки. У цей час імпульси, що супроводжують ІЧ-сигнал, спровокують мерехтіння. Якщо камера смартфона не відгукується на подібні маніпуляції, це означає, що проблема полягає в пульті дистанційного керування та його функціональності.

Досить часто телевізор не реагує на пристрій дистанційного керування через те, що на останньому несправні кнопки. Але цей нюанс легко виявляється, тому на ньому не будемо концентрувати увагу. Розглянемо складніші моменти:

  1. Вихід із ладу друкованої плати або її важливих компонентів, прикладом яких є доріжки або радіоелементи. Все це піддається корозії або тріщинам, що формуються з часом. Якщо таке відбувається, знадобиться заміна пульта ДУ.
  2. Окислення контактів утримувача батарей. Внаслідок цього хімічного процесу на них можуть утворюватися сульфати. Така проблема вирішується елементарно – протиранням контактів рідиною, що містить спирт.
  3. Засмічення друкованої плати. Усувається просто: достатньо провести чищення.
  4. Перегорання світлодіода. Щоб телевізор знову почав реагувати на пульт, потрібно замінити елемент, що вийшов із ладу.

Причиною проблем у роботі дистанційного пульта буває також випадкове скидання налаштувань. Інцидент може статися при заміні батарейок. Щоб не допустити цього, у процесі потрібно дотримуватися черговості. Наприклад, якщо змінюєте два акумулятори, то навіть у момент безпосередньої заміни хоча б один елемент живлення повинен залишатися в пульті – у такий спосіб ви забезпечите мінімальний імпульс для працездатності системи.

Якщо ви вирішили, що частота збилася, це можна перевірити й відновити її вручну. Дотримуйтесь інструкцій, де повинні бути детально викладені принципи синхронізації, властиві вашому пульту дистанційного управління.

Зовнішні проблеми

Як бачите, перелік причин, наслідком яких є ситуація, коли телевізор не реагує на пульт управління, не дуже широкий. Але всі ці випадки стосуються безпосередньо гаджета. Буває й так, що річ зовсім не в маніпуляторі, а в зовнішніх чинниках. Наприклад, часто телевізор перестає вмикатися через внутрішні несправності. У цьому разі можуть мати місце:

  1. Вихід із ладу фотоприймача (або ІЧ-приймача). Йдеться про елемент, який приймає інфрачервоний сигнал від пульта та передає його на основну плату телевізора. Якщо таке відбувається, ІЧ-приймач, що прийшов у непридатність, необхідно замінити на новий.
  2. Вихід із ладу процесора. Складний вид несправності, що усувається в сервісному центрі.
  3. Збій у програмному забезпеченні телевізора. Виходом із такої ситуації є перепрошивка процесора та оновлення ПЗ.

Виникають випадки, коли телевізор перестає реагувати на пульт через електротехнічні перешкоди. Найпоширенішим прикладом, який викликає подібні перешкоди, може стати мікрохвильова піч. Вважається також, що проблеми з маніпулятором провокують яскраві джерела світла. Пояснюється це тим, що інфрачервоне випромінювання від пульта може поглинатися та, відповідно, нейтралізуватися ще потужнішими променями.


На замітку споживачеві

Як телевізор, так і пульт дистанційного керування підлягають ремонту. Але є нюанс: під час відновлення можна витратити більше грошей та часу, ніж при повній заміні пристрою.

Наприклад, якщо вийшов із ладу TV-процесор, краще купити новий телевізор, особливо в тому разі, якщо він у вас давно. Коли на пульті перегоріли компоненти друкованої плати, та ще й сталося це в комплексі з іншими несправностями, однозначно краще поміняти гаджет. Під час заміни можна керувати телевізором за допомогою кнопок на його панелі або через спеціальну програму, яка встановлюється на смартфонах Android.