Кошик
UA RU
ПН-ПТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 10:00-18:00
м. Київ, вул. Солом'янська 5, офіс 606
Меню
Каталог пультів
Каталог пультів

Якщо пропав пульт від приставки, можна обійтися без нього

Якщо пропав пульт від приставки, можна обійтися без нього
06-02-2023

Телевізійна приставка розширює можливості телевізора, тому вона все частіше з'являється в будинках українців. Один із невіддільних її атрибутів – пульт. Він дозволяє не тільки увімкнути пристрій, а й керувати вибором контенту, не встаючи з улюбленого крісла чи дивана. Ніхто не застрахований від ситуації, коли маніпулятор із тих чи інших причин виходить із ладу. Це вкрай незручний момент, пов'язаний із витратами часу на ремонт або навіть купівлю нового гаджета. У цих випадках набуває актуальності питання про те, як керувати приставкою без пульта.

Загальні відомості

Що являє собою TV-приставка? Попри її широке використання, точного визначення цього пристрою ще не придумано. До цієї категорії заведено відносити цифрові ресивери. Вони поділяються на декілька типів:

  • кабельні;
  • супутникові;
  • ефірні.

До другої (найпоширенішої) категорії належать Android-приставки.

Основні характеристики пристроїв

Вивчимо для початку експлуатаційні можливості ресиверів. Наявність на їхній панелі кнопок живлення, перемикання каналів, регулювання звуку та ін. залежить від моделі. Тобто одні приставки можуть їх мати, а інші – ні. Але навіть якщо кнопки є, то без пульта їхні функції управління обмежені. Як увімкнути їх, якщо кнопка, що відповідає за цей процес, відсутня?

Більшість таких моделей починають працювати при кожному підключенні до мережі. Деякі типи приставок запам'ятовують свій стан. Це проявляється в наступному: як тільки відновлюється електроживлення, пристрій подає індикаторний сигнал.

Що стосується ресиверів, без пульта вони обмежені в можливостях. Якщо на них є кнопка управління електроживленням, проблему налаштування вона не вирішує. Річ у тому, що в процесі використання приставки може знадобитися не тільки перемикати канали або маніпулювати гучністю, а також:

  • регулювати роздільну здатність зображення;
  • змінювати формат зображення;
  • створювати список вибраного контенту та багато іншого.

Такими процесами складно керувати навіть за умови наявності кнопок перемикання каналів та регулювання звуку. Щоб повноцінно використовувати цифровий тюнер, обов'язково потрібен пульт, отже, якщо пристрій зламався, доведеться його здавати в сервісний центр або купувати новий.

На тлі ресиверів набагато функціональніше виглядають Android-приставки. Більшість із них підключаються до Інтернету, такі пристрої мають деякі функції комп'ютера. Якщо фірмовий пульт виходить із ладу, маніпулювати ними можна буде за допомогою миші, клавіатури, а також мобільними девайсами – смартфонами та планшетами, якщо попередньо встановити спеціальний додаток.

Аеромиша – новий спосіб керування контентом

Для здійснення певних дій приставкою Android обов'язково потрібен повноцінний маніпулятор. Останнім часом велику функціональність у цьому напряму показала аеромиша. Відразу зазначимо, що це не комп'ютерна миша, яку ми знаємо. За своїм дизайном пристрій нагадує добре знайомий телевізійний пульт, але його відмінність полягає в малій кількості кнопок (близько десяти).

Невелика кількість клавіш виправдана, оскільки значна частина функцій гаджета здійснюється завдяки гіроскопу. Цей елемент знаходиться всередині аеромиші та чудово допомагає керувати приставкою без пульта. Він відстежує положення маніпулятора по всіх осях та фіксує його відхилення. За допомогою гіроскопа здійснюється зміщення в просторі аеромиші, яка діє за аналогією з комп'ютерною мишею. На ній присутні кнопки, що дозволяють без пульта керувати:

  • живленням (включенням та вимиканням);
  • звуком;
  • гучністю;
  • переміщенням курсору за чотирма напрямками, завдяки чому виконуються певні маніпуляції з каналами;
  • підтвердження дій (клавіша «ОК»).

Такий дистанційний маніпулятор має позитивні відгуки. Багато користувачів досконало вивчили його можливості. Вони дійшли висновку, що аеромиша набагато ефективніша в управлінні ресивером, ніж її «рідний» пульт. Джерелом електроживлення є батарейки типу ААА. З приставкою гаджет може бути пов'язаний через Wi-Fi чи Bluetooth. Для забезпечення комунікації використовується спеціальний адаптер, який можна підключити через гніздо аеромиші.

Як працювати з клавіатурою

Оскільки Android-приставці притаманні певні експлуатаційні характеристики комп'ютера, керувати нею можна також за допомогою клавіатури. Остання зручніша за традиційний пульт, але якщо порівнювати з аеромишшю, то їй вона поступається в ергономіці.

Для керування приставкою краще придбати бездротову мініклавіатуру. Вона компактна, зручна, без проблем вміщується на колінах. Істотним плюсом є ціна, яка трохи нижча, ніж вартість аеромиші. Вибір на користь клавіатури варто зробити всім, хто використовує приставку не тільки для маніпуляцій ефірами, але й для набору тексту. Вона вам не замінить комп'ютер, але, щоб написати невеликий пост, коментар чи відгук, підійде дуже добре.

Клавіатура є гарною альтернативою пульту. З її допомогою можна перемикати канали, здійснюватиме інші налаштування, які забезпечать комфортний перегляд ефіру. Просунуті користувачі примудряються перепрограмувати клавіші, і тоді вдається застосовувати клавіатуру для керування приставкою замість пульта з максимальною продуктивністю.


Ще одна грань вашого телефона

З сучасними смартфонами можна робити дуже багато речей, у тому числі керувати телевізійною приставкою без пульта. Перевага такого підходу полягає в тому, що сенсорні мобільні телефони є майже у всіх, а це означає, що немає потреби купувати ні аеромишу, ні клавіатуру, ні інші додаткові пристрої.

Як було зазначено раніше, щоб керувати приставкою замість пульта за допомогою смартфона, буде потрібна спеціальна програма. Її можна завантажити в Інтернеті. Крім стандартних дій, які виконують користувачі в процесі керування приставкою, власнику смартфона доступні:

  • комунікація зображень, контенту або стриму з YouTube та інших джерел на екран телевізора;
  • розміщення цікавих скриншотів, отриманих із телеекрана, в улюблених соціальних мережах;
  • швидкий перегляд стрічок новин;
  • лайки та коментарі.

Ця програма встановлюється на приставку зі смартфона, після відповідних налаштувань ви можете керувати нею за допомогою свого девайса замість пульта.

Зверніть увагу

Перевага гаджета в тому, що його можна використовувати і як мишу, і як клавіатуру, і як пульт. Розглянемо ці аспекти докладніше. Вмикати емуляції миші рекомендується тоді, коли ви хочете не лише подивитися фільм чи концерт, але й просто серфити Інтернет через браузер, який є в кожній приставці. Останній може бути вбудованим або завантаженим. Налаштувати віртуальну клавіатуру варто тоді, коли ви маєте намір працювати з текстовими повідомленнями.

Якщо виникне потреба, програма здійснить перехід у режим «Пульт». У цьому разі на екрані смартфона з'являється зображення заводського маніпулятора приставки. Керувати нею стає дуже просто: необхідно натискати відповідні клавіші пульта, який ви бачите на дисплеї. Все відбувається на інтуїтивному рівні. Під час підключення до телевізора смартфон і приставка повинні перебувати в єдиній локальній мережі. Це дозволить забезпечити коректну роботу обох девайсів.

Додаток, завдяки якому ви зможете здійснювати керування ефіром замість пульта, має бути завантажений і на смартфон, і на приставку. Пам'ятайте, що для девайсів передбачені різні версії. На смартфоні має використовуватись конфігурація з дистанційним управлінням, а на приставці – з віддаленим сервером.

До негативного моменту, з яким ви можете зіткнутися, якщо використовуватимете мобільний телефон або планшет замість пульта, відноситься те, що вони не такі швидкі, як останній. Особливо гостро це проявляється, якщо пам'ять девайса переповнена, що ще більше уповільнює його роботу.

Загалом ви дізналися достатньо про пристрої, які допоможуть вам керувати приставкою без пульта. Вибирайте найкомфортніший для себе варіант.