Кошик
UA RU
ПН-ПТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 10:00-18:00
м. Київ, вул. Солом'янська 5, офіс 606
Меню
Каталог пультів
Каталог пультів

Як підключити пульт до телевізора

Як підключити пульт до телевізора
06-01-2023

Сучасна техніка максимально продумана та розроблена для зручності користувача. До будь-якого, навіть бюджетного, телевізора в комплекті йде пульт дистанційного керування. Це компактний контролер із вбудованою у пам'ять системою у вигляді набору стандартних кодів. Містить мікрочіп, що дозволяє задавати потрібні параметри та віддалено контролювати роботу техніки. 

За допомогою ПДК перемикають канали, регулюють гучність, яскравість, контрастність зображення, керують функціями телевізора на відстані. Сучасні моделі ТБ не можуть нормально працювати без пульта, адже за його допомогою відкривають розділи, користуються всіма можливостями Smart TV, іншими налаштуваннями. Тож у разі поломки оригінального пристрою доводиться оперативно шукати заміну.


Що таке універсальний пульт

Більшість моделей техніки розраховані на роботу з контролером, який продається в комплекті. Все тому, що набір кодів у оригінального ПДК такий самий, як і на екрані. Для керування іншою електронікою в будинку комплектні варіанти не підходять. Але у разі поломки чи втрати «рідного» пульта потрібно шукати альтернативу. Оригінал не завжди можна купити, адже зазвичай такі пристрої випускаються і продаються тільки в комплекті з телевізором. Якісні копії також доступні не завжди.

Вирішенням проблеми стане універсальний пульт. Він простіший у налаштуваннях та зручний у застосуванні. Придбати його варто не тільки як заміну оригінального виробу. Це чудова пропозиція для тих, у кого вдома багато техніки, або коли хочеться розширити функції домашнього кінотеатру. Дуже клопітно мати різні моделі для телевізора, кондиціонера, музичного центру та інших пристроїв. Найпростіше, коли є ПДК для всієї електроніки.

У пам'яті універсального контролера багато кодів, тому він сумісний з різними приладами в будинку. При виборі такого виробу марка не має значення. Наприклад, коли телевізор LG, а кондиціонер Samsung, досить переконатися, що в пам'яті є їх коди. Так, вийде легко та без проблем керувати обладнанням різних компаній на відстані.

Чому варто купити

Не завжди універсальний пульт купують тільки у разі втрати оригінального, коли немає інших варіантів. Користуватися одним блоком, щоб вмикати та вимикати телевізор, кондиціонер, приставку, інші прилади, набагато зручніше, ніж різними. Не потрібно вивчати різні конструкції, вибирати місце для зберігання кількох ПДК, боятися втратити один з них. Один універсальний пульт сумісний із ТВ, декодерами, DVD-плеєрами, консолями, звуковими аудіосистемами, іншою електронікою.

Перед придбанням важливо вивчити технічні характеристики моделі. Буває, що виробники чи продавці називають універсальними пульти, які не є такими. Невдовзі з'ясовується, що вони налаштовані лише на конкретні марки та моделі. Через війну виникають проблеми з управлінням технікою різних виробників з відривом.

Як правильно підключити: загальна конструкція

Як стало зрозуміло, універсальні контролери підходять контролю роботи різного устаткування з допомогою великої кількості кодеків, вбудованих на згадку. Вони передбачені інноваційні мікрочіпи з можливістю запам'ятовування інформації. Щоб підключитися до домашнього кінотеатру або іншого приладу, не доведеться витрачати багато часу.

Налаштування здійснюється за допомогою комп'ютера, бездротового зв'язку, технології СЕС та системи живлення. ПК знадобиться, щоб встановити програму коректної роботи пульта. Дані передаються, подібно до інфрачервоних імпульсів, по каналах бездротового зв'язку. Завдяки СЕС-технологіям забезпечується сумісність RTV-приладів. Для живлення ПДК потрібні пальчикові (АА) або мізинчикові (ААА) батареї.

Різні виробники техніки називають СЕС по-своєму. Наприклад, у LG це Simplink. В інноваційній електроніці Соні сумісність забезпечує система дистанційного керування Bravia Sync. Філіпс, своєю чергою, називає цю смарт-технологію Easy Link. У домашніх кінотеатрах Samsung СЕС називають як One Remote. Пам'ять найдорожчих моделей універсальних пультів є великою, деякі сумісні з 200 000 одиницями різної техніки. У цих контролерах все продумано для зручного застосування.

Як виконати налаштування покроково

Щоб підключити універсальний ПДК, необхідно спочатку переконатися, що код моделі, з якою планується сполучення, є в списку сумісних. Потім потрібно увімкнути телевізор або інше обладнання. Подальша послідовність така:

  • натиснути та утримувати 3-5 хвилин клавішу «Додому». Це необхідно, щоб система знайшла сумісні пристрої. Про те, що процес пройшов успішно, повідомить червона світлодіодна лампочка. Вона спочатку двічі блимне, а потім постійно загориться;
  • знайти в інструкції цифру на клавіатурі пульта, що відповідає конкретній марці та моделі техніки. Після того, як поєднання відбулося, необхідно натиснути та утримувати її. Потрібно почекати кілька секунд, поки ТБ вимкнеться;
  • після спрацювання команди одразу відпустити кнопку. Про те, що налаштування збережені, система дистанційного керування повідомить за допомогою того ж червоного світлодіода – він має двічі спалахнути;
  • натисніть клавішу TV Power. На цьому процес не завершився. Необхідне також налаштування іншої апаратури. Вхід, до якого підключено декодер, вибирається переходом у режим AV.

Подальша послідовність дій залежить від приладу. Щоб запустити регулятор гучності, потрібно одночасно натиснути кнопки «Гучність +» і «ОК». Якщо останню клавішу затиснути разом із nc+Power і утримувати пару секунд, вийде відновити заводські установки. Успішність будь-якої виконаної дії підтверджує червоний діод. Як правило, це два чи чотири спалахи.


Особливості приладів конкретного виробника

Описана вище технологія загальна. Але буває, що підключити універсальний пульт до техніки певної марки та моделі потрібно по-іншому. Так, можливість користуватися базовими функціями, як регулювання звуку або перемикання каналів, передбачена в ПДК, випущених китайськими брендами. Ширший функціонал є не у всіх моделях. Як правило, найбільший список можливостей мають дорогі контролери.

Дуже зручні пульти, що «навчаються», що випускаються деякими відомими виробниками. Такі пульти здатні «запам'ятовувати» коди тих чи інших моделей телевізорів. Тобто якщо певного поєднання немає в пам'яті, його можна зберегти. Але заздалегідь варто вивчити інструкцію. Якщо точно дотримуватись рекомендацій, жодних проблем не виникне.

Розглянемо особливості апаратури кількох відомих виробників:

  • LG. Один із найзнаменитіших світових брендів. Випускає бюджетне мультимедійне обладнання. Для телевізора цієї компанії можна знайти інноваційні ПД з програмами, що працюють на базі Bluetooth Low Energy. Налаштувати їх дуже просто – лише 2-3 дії. Коди вбудованих програм постійно оновлюються;
  • Samsung. В універсальних пультах цього виробника реалізовано підтримку макросів. Так, достатньо натиснути одну клавішу, щоб відправити команду відразу кільком системам. Одночасно можна переключити мелодію на програвачі, вибрати відповідне джерело для роботи телевізора. Краще вибирати голосове управління, якщо прилад має Андроїд ТБ;
  • Sony. Інженери та розробники цього виробника наголошують на комфорті того, хто користується домашнім кінотеатром та іншою побутовою технікою. Компанія постійно вдосконалює ПДК, додає більше нових, зручних функцій. По частоті розрізняють моделі, що працюють в діапазоні 433 або 868 МГц;
  • Philips. Універсальний контролер цього бренду сумісний не лише з приставками та телевізорами. Його можна використовувати також для Blu-Ray програвачів та саундбарів. Майже в кожній моделі передбачена клавіша переходу в Amazon Prime або Netflix. Пристроєм зручно користуватися вночі, завдяки вбудованому підсвічуванню.

Кожен бренд має свої переваги. При покупці насамперед звертають увагу на тип ПДК – наприклад, чи є в ньому можливість навчання та збереження додаткових кодів.


Автоматичне та ручне налаштування

Потрібно враховувати, що тільки куплений пульт не відразу працюватиме з усією апаратурою, яка є в будинку чи квартирі. Необхідно заздалегідь налаштувати його, вибрати відповідну конфігурацію. Нерідко для непідготовленого користувача це стає неприємним сюрпризом. Насправді нічого особливо складного немає. Головне – розібратися із послідовністю дій. Налаштування здійснюється автоматично або вручну.

Найзручніше моделі, в яких передбачена можливість автопідключення. Щоб коректно завершити процес, користуються кодами та гайдами, наданими виробником. Останні можна переглянути на сайті або в інструкції до контролера. Перш ніж проводити налаштування, необхідно враховувати особливості поєднання різного обладнання та тип техніки.

Автоматичні моделі зручні тим, що в них є клавіші для швидкого та зручного виконання команд, також є дисплей, щоб вибирати пункти меню. Радіосистеми відрізняються за низкою параметрів: 

  • форма пристрою;
  • розмір дисплея;
  • несуща частота;
  • спосіб активації;
  • дальність передачі сигналу.

Автоматично настроювані ПДК зручніше. Достатньо натиснути та утримувати відповідну кнопку, щоб вони швидко знайшли доступну для сполучення апаратуру. З таким виробом легко розбереться навіть той, хто не дружить з технікою. Його також варто вибрати, якщо не хочеться витрачати багато часу на підключення.

Ручні налаштовувати складніше, хоча сам собою алгоритм не настільки незрозумілий. Тут допоможе таблиця універсальних кодів пульт від виробника. Вона завжди передбачена у комплекті. Щоб налаштувати пульт вручну, потрібно натиснути клавішу ON, потім знайти в переліку код, що відповідає конкретної моделі ТБ, потім затиснути та утримувати комбінацію SET та TVTXT1. Код вводиться після появи червоного свічення. 

Після цього потрібно ще раз натиснути ON. Коли світлодіод згасне, значить підключення успішно завершено. Якщо списку кодів з якихось причин немає, можна скористатися автопошуком. Він активується за допомогою клавіш SET та TVTXT1. Після появи червоного сигналу потрібно ще раз вибрати SET, а потім ON, доки пристрій не вибере необхідну комбінацію. Якщо слідувати інструкції, налаштувати правильно будь-яку модель не складе труднощів.