Кошик
UA RU
ПН-ПТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 10:00-18:00
м. Київ, вул. Солом'янська 5, офіс 606
Меню
Каталог пультів
Каталог пультів

Як розібрати пульт своїми руками: покрокове керівництво

Як розібрати пульт своїми руками: покрокове керівництво
26-07-2021

Як розібрати пульт: види несправностей, діагностика, ремонт

Людина настільки звикла до пульта дистанційного управління (ПДУ), що його несправність або некоректна робота змушує відчувати серйозний дискомфорт. Принцип дії пристрою заснований на передачі певної команди за допомогою інфрачервоного сигналу на фотоелемент приймача, встановленого в телевізорі, кондиціонері, смарт-приставці або іншому обладнанні. 

Несправність одного з конструктивних елементів ПДУ може супроводжуватися різними незручностями, а експлуатація техніки стає проблематичною. У цій статті докладно розберемо, як розібрати пульт дистанційного управління, через що він може не працювати і як відновити його самостійно, не звертаючись до фахівців. Більшість причин усуваються своїми руками. 

Несправності пульта дистанційного управління та їхні ознаки

Перед тим як розібрати пульт, рекомендується ознайомитися з сервісним посібником. У технічній документації від виробника часто вказуються типові несправності, характерні для роботи певного ПДУ. У посібнику, до речі, можуть надаватися рекомендації на тему, як розібрати пульт ДУ з урахуванням особливостей кожної моделі. 

Основні причини несправності:

  1. Попадання вологи чи забруднення. Кнопки не реагують на натискання, відправляють команду через раз або залипають. Якщо дистанційний пульт управління використовувався довго, проблема забруднення здається цілком логічною. Але якщо пристрій упакований у целофан, то причина зазвичай полягає в несправних елементах живлення. Наприклад, потекли батарейки, рідина потрапляє на мікросхему, порушуючи контакт із кнопками. Це призводить до окислення чи корозії плати. 
  2. Перешкоди. Якщо поруч із телевізором або ресивером розташоване, наприклад, яскраве джерело світла, воно може забивати імпульс, що передається від ПДУ. Мікрохвильові печі, електронні гаджети, димери й навіть прихована проводка – все це може бути причиною електромагнітних хвиль та перешкод. 
  3. Зношування графітового напилення. Спочатку зношуються контакти на кнопках, які використовуються найчастіше. Через стирання напилення на них потрібно натискати з більшою силою. 
  4. Несправність світлодіода. Одна з найпоширеніших проблем. Передача сигналу від ПДУ здійснюється лише на близькій відстані. Світлодіод – лампочка, яка рано чи пізно перегорає або починає світити з меншою потужністю. Проблема може полягати в порушенні контакту діода з платою. 
  5. Ушкодження контактних доріжок. При розбиранні плати ви побачите тріщини. Пошкодити контактні доріжки можна, упустивши ПДУ. Такі несправності є наслідком низької якості електроніки та деталей пристрою. 
  6. Перед тим як розібрати дистанційний пульт від телевізора, переконайтеся, що в пристрої використовуються робочі батарейки. Якщо є можливість, встановіть нові. Якщо робочих батарейок немає, але є мультиметр, заряд можна перевірити тестером. Підключіть щупи до «плюсу» та «мінусу» джерел живлення, зніміть показання. Вольтаж кожної батарейки повинен становити не менше ніж 1,3 В.  
Как правильно разобрать пульт

Як правильно розібрати пульт

Якщо ТВ не приймає команди, причина може бути зумовлена несправностями в роботі саме телевізора. Можливі дві проблеми: поламання фотоприймача або дефект процесора. Самостійно розібрати та виконати ремонт телевізора без відповідних навичок не вдасться. Доведеться не лише замінити деталі, а й перепрошити процесор, оновити програмне забезпечення, а без спеціального обладнання це зробити неможливо. 

Зате відремонтувати ПДУ в домашніх умовах цілком реально. Нижче розберемо, як правильно розібрати пульт та швидко відновити його працездатність. 

Покрокова інструкція для ПДУ телевізора або приставки Т2 

Перед тим як розібрати пульт від телевізора, підготуйте наступне:

  • викрутки відповідного розміру під болти на ПДУ (хрестова та плоска);
  • канцелярський ніж;
  • пластикову картку.

Тепер докладно про те, як правильно розібрати пульт від телевізора:

  1. Огляньте ПДУ та вивчіть розташування кріплень. У багатьох моделях частина болтів розташована у відсіку з батарейками. Перед тим як розібрати пульт телевізора, вийміть їх. 
  2. Викруткою відкрутіть болтики. 
  3. Вивчіть корпус, щоб визначити наявність клейового шару в місцях з'єднання. Потрібно скористатися канцелярським ножем для видалення залишків клею. Дійте обережно, щоб не зашкодити пластику. 
  4. Пройдіть пластиковою карткою по стику двох половинок корпусу ПДУ. Вам потрібно розжати пластик та розширити отвір. 
  5. Вийміть контакти для елементів живлення, які розміщені в посадкових пазах. 
  6. Щоб розібрати пульт до телевізора, вивчіть принцип фіксації схеми задньої кришки. Плата може закріплюватись за допомогою клямок або болтів, які, відповідно, потрібно підчепити або відкрутити. 
  7. Інфрачервоний світлодіод фіксується в посадковому гнізді. Обережно витягніть його, щоб не зашкодити. 
  8. Вийміть кнопки з корпусу, для цього на них потрібно натиснути з лицьового боку. Витягніть мікросхему, сам датчик чіпати не варто.

Как разобрать пульт ДУ

Тепер ви знаєте, як розібрати телевізійний пульт. Ця інструкція підходить до всіх ПДУ. Якщо йдеться про пристрій з тачпадом, для розбирання треба дотримуватися аналогічних вказівок, описаних у посібнику. Єдиний момент: будьте обережні зі шлейфом. Цей елемент з'єднує тачпад із мікросхемою, тому дійте акуратно, щоб його не пошкодити. 

Посібник із ремонту пульта

Якщо причина несправності полягає в забрудненні мікросхеми, то після того, як вдалося розібрати пульт від тюнера Т2 або телевізора, займіться очищенням плати:

  1. Спиртом змочіть ватяну паличку й видаліть сліди бруду. Саме вони замикають контакти на схемі та ускладнюють передачу сигналу. Не докладайте зусиль, оскільки сама плата є досить крихкою. 
  2. Аналогічно прочистіть гумові майданчики клавіш. 
  3. Очистіть пружинні контакти для елементів живлення. За умови наявності слідів окиснення використовуйте дрібнозернисту наждачку або пилку для нігтів. Знову ж таки, діяти треба акуратно, щоб не пошкодити контакти. Після механічного очищення протріть деталі спиртом. 
  4. Зачекайте, доки пари спирту не випаруються. Коли Т2 пульт просохне, виконується складання пристрою у зворотній послідовності. 

Деякі моделі ПДУ китайського виробництва не працюють після очищення контактів спиртом. Щоб не зіткнутися з такою проблемою, можна використовувати мильний розчин. Після очищення промийте деталі водою кімнатної температури та витріть насухо паперовими серветками. 

Как правильно разобрать пульт

Якщо, розібравши пульт дистанційного управління від Т2, ви визначили знос графітового напилення на контактах, можна спробувати відновити його самостійно. Для цього буде потрібний спеціальний ремонтний набір ПДУ, що містить графітові накладки. Знайти такий ремкомплект вдається не завжди, тому як альтернативу можна використовувати харчову фольгу та клей типу «Момент» або силікон, який проводить електричний струм. 

Принцип відновлення полягає в наклеюванні графітових накладок або фольгованих шматочків на нижню поверхню кнопок, які не працюють. Дрібний ремонт пристрою може виконати будь-який користувач. Не забудьте перед тим, як розібрати пульт Т2, ознайомитись з інструкцією та рекомендаціями виробника. У деяких випадках ремонт ПДУ недоцільний. Наприклад, якщо на пристрій наступили, дешевше купити новий пульт.