Кошик
UA RU
ПН-ПТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 10:00-18:00
м. Київ, вул. Солом'янська 5, офіс 606
Меню
Каталог пультів
Каталог пультів

Як визначити код пульта ДУ

Як визначити код пульта ДУ
26-07-2021

З необхідністю визначити код пульта стикаються при покупці нового ПДУ і його подальшому програмуванні для управління технікою. Якщо це оригінальний пристрій, придбаний для роботи з конкретною моделлю телевізора або приставки, його прив’язка не потрібна. У цьому разі пульт із самого початку налаштований працювати з певною технікою.

Універсальний пульт ДУ працює за принципом передачі інфрачервоних сигналів певної послідовності через світлодіод на приймач, встановлений у телевізорі, приставці або іншому обладнанні. Фактично сигнали передаються як певні команди. Щоб зчитати ІЧ-коди з пульта дистанційного управління, використовується фототранзистор, розташований у приймачі.

Как узнать код ИК пульта

Відмінність універсального ПДУ полягає в тому, що він оснащується модулем пам'яті, у який вшита база кодів. Завдяки цьому його можна використовувати для роботи з різною технікою. Перш ніж визначити код пульта дистанційного управління, переконайтеся, що всередині встановлені робочі батарейки. У разі заміни елементів живлення в деяких пристроях можуть відбуватися скидання налаштувань.

Як дізнатися код телевізора для ІЧ-пульта

Щоб дізнатися код інфрачервоного пульта, який підійде для управління певною технікою, зверніться до інструкції з кодами налаштування. У комплект ПДУ входить інструкція з детальним описом. У ній має бути таблиця кодів пульта дистанційного управління для різних моделей пультів.

Якщо говорити про модель телевізора, вона являє собою комбінацію цифр і латинських символів, яка містить інформацію про технічні параметри обладнання. За моделлю можна визначити тип дисплея, його діагональ та рік виробництва.

Модель телевізора можна дізнатися:

  1. У меню. Це може бути розділ «Довідка» або «Підтримка» (для Samsung).
  2. Із заводської наклейки. Її можна знайти на задній панелі пристрою.

Як підібрати код до універсального пульта

Розберемо питання підбору коду телевізора для універсального пульта на прикладі HUAYU RM-L1195+. У комплектацію пристрою входить інструкція з вкладками, на яких намальовані оригінальні ПДУ від різних моделей телевізора. Серед них потрібно знайти той, який використовувався раніше. Тризначні коди для універсального пульта HUAYU RM-L1195+ наведені поруч із зображеннями оригінальних ПДУ. 

Алгоритм дій для ручного програмування наступний:

  1. Натисніть та утримуйте кнопки Power+Set.
  2. Індикатор на Set засвітиться червоним. 
  3. Введіть код, що відповідає оригінальному ПДУ від вашого телевізора. Після натискання останньої цифри індикатор згасне. 

Буває, що таблиці немає певного коду універсального пульта ДУ. У такому разі вирішити проблему налаштування синхронізації з приладом дозволить система пошуку коду з пам'яті універсального пульта. Для різних моделей ПДУ процедура програмування буде відрізнятися.

Код универсального пульта ДУ

Етапи підбору коду до універсального пульта на прикладі HUAYU RM-L1195+:

  1. Спочатку потрібно увімкнути телевізор.
  2. Необхідно направити ПДУ на пристрій. На пульті треба натиснути та утримувати кнопку Set протягом кількох секунд до моменту, доки світлодіод не почне блимати. 
  3. Індикатор спрацьовує паралельно з зумером ПДУ, з частотою приблизно 1–1,5 сек. Це свідчить про те, що пульт розпочав автоматичний процес підбирання коду. 
  4. Якщо на екрані з'явилася смуга регулювання гучності, це показник того, що програмування ПДУ виконано успішно. Тільки тепер можна відпустити кнопку.

Алгоритм налаштування на прикладі ПДУ DEXP RM-L1325:

  1. Увімкніть телевізор та наведіть на нього пульт. 
  2. Щоб налаштувати прив'язку, потрібно натиснути й протягом 5–6 секунд утримувати «Power» до моменту, поки не запрацює світлодіод.
  3. Процес автоматичного пошуку кодів розпочався. ПДУ має бути спрямований у бік телевізора. Потрібно дочекатися моменту, поки на екрані не з'явиться шкала збільшення гучності. Коли це станеться, потрібно відпустити кнопку «Power». Якщо не встигнете цього зробити, телевізор продовжить підбирати комбінації, отже, всі дії з прив'язки знадобиться виконувати заново.

Залежно від телевізора швидкість перебору кодів буде відрізнятися. Іноді після натискання «ОК» необхідно почекати кілька секунд, доки приймач відреагує. Якщо цей момент не враховувати, перебирати комбінації потрібно буде кілька разів. Виробники, що випускають пульти ДУ, передбачають різні алгоритми прив'язки до ТВ, які завжди вказуються в сервісному посібнику до пульта або телевізора.

Як зчитати ІЧ-коди з пульта ДУ

З питанням, як зчитати ІЧ-коди з пульта ДУ, стикаються при спробі використовувати смартфон для управління побутовою технікою. У цьому разі на мобільний пристрій встановлюється спеціальний додаток, який дозволяє зробити з телефону повноцінний ПДУ. Важливо: смартфон має бути оснащений інфрачервоним портом.

ПДУ из телефона

Як зчитати ІЧ-коди з пульта дистанційного управління за допомогою програми RCCREATOR? Виконуються такі дії:

  1. Утиліта запускається на комп'ютері. Вам знадобиться так званий пульт-болванка (універсал, який необхідно навчити), його потрібно підключити до ПК або ноутбука за допомогою кабелю USB, попередньо вставивши батарейки. 
  2. У головному меню RCCREATOR натисніть «Новий пульт» (кнопка з індикатором чистого аркуша з зеленим плюсом). Відкриється вікно, де треба вказати основні дані про ПДУ. Введіть бренд, тип (TV, DVD тощо), а також модель. Підтвердіть дію. 
  3. Принцип роботи RCCREATOR наступний: оригінальний ПДУ, з якого зчитуються коди, розташовується навпроти болванки, підключеної до комп'ютера. Світлодіоди обох пристроїв мають бути спрямовані один на одного. Затискається кнопка, код якої потрібно зчитати, для подальшого навчання команди універсального пульта. Наприклад, це «Power».
  4. Натисніть та утримуйте кнопку. У головному вікні RCCREATOR розпочнеться процес зчитування коду. Це виглядає так: у правій частині екрана, поруч із зображенням пульта, є рядок, що складається з квадратних кнопок із цифрами від 1 до 10. У процесі підбору коду вони спалахують зеленим та червоним кольорами. 
  5. Як тільки індикатори горітимуть зеленим, процес зчитування можна вважати успішно завершеним. Над рядком із цифрами з'явиться код. Щоб скопіювати його в пам'ять нового пульта, двічі натисніть кнопку «Power» на віртуальному ПДУ в головному вікні RCCREATOR. Програма запропонує зберегти. Дайте назву команди для кнопки (у нашому випадку це «Power») і натисніть Enter. 
  6. Отже, код кнопки включення телевізора зчитаний з оригінального пульта й записаний у пам'ять програми. Аналогічно знімаються в пам'ять інші клавіші пристрою. 
  7. Після того як у програму були зняті всі необхідні кнопки, ці сигнали можна відразу запрограмувати в пульт-болванку, натиснувши в програмі RCCREATOR кнопку на панелі софта «запрограмувати».