Кошик
UA RU
ПН-ПТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 10:00-18:00
м. Київ, вул. Солом'янська 5, офіс 606
Меню
Каталог пультів
Каталог пультів

Чому не працює пульт від кондиціонера: причини та що з цим робити

Чому не працює пульт від кондиціонера: причини та що з цим робити
06-12-2021

Якщо не працює пульт від кондиціонера? Що робити?

Пульт є невід'ємною частиною комплектації будь-якого кондиціонера. ПДУ забезпечує зручність експлуатації техніки, а без нього використання спліт-системи неможливе. Якщо кондиціонер не реагує на пульт, обладнання можна увімкнути та вимкнути за допомогою допоміжної кнопки, розташованої на корпусі внутрішнього блоку. Непрацездатність ПДУ призводить до того, що інші функції виявляються недоступними. При перших ознак несправності необхідно знати, як здійснюється перевірка пристрою.


Можливі причини поломки

Чому не працює пульт від кондиціонера:

  • Розряд батарейок. Найпоширеніша причина. Елементи живлення відносяться до витратних матеріалів, тому потребують періодичної заміни. У більшості ПДК використовуються батарейки ААА.
  • Несправність фотоприймача. Цей пристрій складається з мікросхеми та фотодатчика. Його поломка призводить до того, що обладнання не може прийняти сигнал з ПДК і передати його на мікросхему. Внаслідок цього спліт-система не реагує на команди, що відправляються з пульта, але її можна включити з кнопки на корпусі. Усунути несправність дозволить перепаювання радіоелементів на платі або заміна фотоприймача.
  • Пошкодження світлодіоду. Якщо ПДУ працює, але тільки на близькій відстані до внутрішнього блоку, причину слід шукати в інфрачервоному діоді. Будь-яка лампочка має власний ресурс експлуатації. При несправності діод потрібно перепаяти - самостійно чи майстерні.
  • Порушення сигналу. Проблема може бути обумовлена ​​забрудненням світлодіода чи завадами в кімнаті. Сліди жиру та бруду на лампочці ускладнюють передачу сигналу. Причинами електромагнітних перешкод може бути трансформатор, мікрохвильова піч, прихована проводка тощо. буд. У разі передача сигналу здійснюється зі збоями.
  • Несправність проводки до фотоприймача. У процесі експлуатації техніки з'являються обриви електропроводки. Характерна проблема для приватних будинків, де кабель може перегризти миші. Кондиціонер можна включити з кнопки на корпусі, але команди з ПДУ він не реагує.

Несправність пульта може бути зумовлена ​​пошкодженням пристрою внаслідок падіння. Якщо один із внутрішніх елементів ПДУ вийшов з ладу, відновити його працездатність можна лише шляхом розбирання та заміни деталі. Причиною несправності може бути вплив вологи. Якщо ви випадково намочили пульт, просто покладіть його в сухе місце та дайте просохнути.

Як перевірити пульт від кондиціонера?

Що робити, якщо не працює пульт від кондиціонера:

  • Активуйте роботу спліт-системи за допомогою кнопки на панелі внутрішнього блоку. Якщо кондиціонер увімкнувся, причину потрібно шукати у ПДК.
  • Огляньте пристрій щодо відсутності механічних пошкоджень. Потемніння дисплея може бути непрямою ознакою несправності та необхідності заміни ПДК.
  • Замініть батарейки, оскільки це одна з найпоширеніших причин несправності. Зверніть увагу на елементи живлення: якщо їх герметизація порушена та має місце витік лугу, кислота могла залити та зіпсувати плату. З цієї причини краще використовувати алкалінові батарейки замість лужних. Вони можуть зберігатися до 5 років і не течуть.
  • Перевірте приймач сигналу пульта, щоб переконатися у його доступності. Він може бути заблокований перешкодою. Якщо все нормально, вимкніть кондиціонер від розетки на кілька хвилин. У деяких випадках вирішити проблему дозволяє перезавантаження блоку керування.
  • Перевірте ПДК за допомогою камери смартфона. Пульт необхідно направити в об'єктив камери та натиснути будь-яку кнопку. Якщо ПДК робочий, камера повинна зафіксувати миготіння інфрачервоного світлодіода. За його відсутності можна дійти невтішного висновку у тому, що сигнал з пульта не передається. Відповідно, проблема полягає або у самому світлодіоді, або у несправності плати.
  • Ви можете виконати діагностику пристрою, використовуючи радіоприймач. Пристрій переходить на частоту середньої хвилі. Поставте поруч ПДК. При кожному натисканні будь-якої кнопки пульта динаміки радіоприймача будуть лунати перешкоди.

Для діагностики ПДК можна використовувати мультиметр, в якому передбачена функція перевірки пульта. На передній панелі тестера знаходиться фотоприймач, а поруч можна побачити червоний діод. Перемикач функцій мультиметра ставиться у відповідний режим і прямує у бік пристрою. Якщо ПДК працездатний, при натисканні кнопки буде блимати світлодіод.

У сервісному посібнику користувача можуть вказуватися рекомендації щодо усунення несправностей у роботі кондиціонера. У разі появи перших ознак несправності рекомендуємо звернутися до інструкції.

Підведемо підсумки

Найпростіше і дешевше купити новий пульт для кондиціонера, ніж ремонтувати старий. Якщо кондиціонер не реагує, відновлення ПДК недоцільно з економічної точки зору. У сучасних спліт-системах передбачається можливість керування за допомогою смартфона. Телефон синхронізується з кондиціонером по Wi-Fi, на нього завантажується програма для роботи з технікою. Без такої можливості потрібно купити оригінальний пульт управління або знайти універсальний аналог.


Дата публікації: 06.12.2021

З повагою, команда ВАШ ПУЛЬТ